a bölcsességfog eltávolítása

A bölcsességfog eltávolítása

A bölcsességfog eltávolítása

A bölcsességfog eltávolítása, annak menete és gyógyulása.
Korábbi blog bejegyzésünkben, melyet ide kattintva ér el, általánosságban írtunk a bölcsességfogakról. Elárultuk miért hívják bölcsességfognak, milyen problémákat okozhat, illetve azt hogy honnan tudhatjuk, hogy előtört-e már nyolcadik fogunk.

Ezúttal pedig a bölcsességfog eltávolítása, a bölcsességfog műtét és a gyógyulás folyamata lesz terítéken. Kezdjük is rögtön az elején!

Szánkban maximum 4 darab bölcsességfog található, melyeknek eltávolítása adott esetben komplikált, összetett is tud lenni. Ez abból fakad elsősorban, hogy a bölcsességfogunk a legváltozatosabb pozíciókban tud megrekedni az állcsontokban, melyek eltávolítását alakjuk, gyökerük száma és formája tovább nehezíthet.

Hogyan történik a bölcsességfog eltávolítása

A bölcsességfog eltávolítása az esetek nagyobb részében, a rendellenes elhelyezkedés miatt nehezített. Az eltávolítás menetét befolyásolja a fog tengelyállása, a fog alakja, illetve az hogy mennyi csonttal borított a bölcsességfog. Amennyiben az elhelyezkedése nem nehezíti a feladatot, kedvező a tengelyállás, egyszerűbb a dolgunk, helyi érzéstelenítést követően akár csont elvétele nélkül is kivitelezhető az eltávolítás.

Amennyiben pedig szükséges, a fogínyen ejtett metszés után, ún. lebenyt képzünk, azt a fogról lefejtük, így a fogat körülvevő csontot vízhűtéses fúróval el tudjuk távolítani. Sok esetben szükséges a fogat kisebb darabokra választani, így teremtve helyet az eltávolításhoz. Amennyiben lebenyképzés történt, azt visszafektetjük és öltésekkel zárjuk a sebet.

A bölcsességfog eltávolítása után

 A gyógyulás idejét nagyban meghatározza az eltávolítás folyamata, annak bonyolultsága. Eltávolítás után javasolni szoktuk a pihenést, fájdalomcsillapítást.
Számolnunk kell az arc dagadásával, melynek mértékét csökkenteni lehet az arc kívülről történő jegelésével.

Számolni lehet még szivárgó vérzéssel, mely az eltávolítás után akár több órán keresztül is eltarthat. Ez esetben egy tiszta, összehajtogatott gézre, vagy papír zsebkendőre való harapással a vérzés általában megszűnik. Erős vérzés esetén azonban indokolt a fogorvos újbóli felkeresése.

Fentieken kívül jelentkezhet még szájnyitási korlátozottság, mely fokozatosan oldódik, szájtornával a mértéke jelentősen csökkenthető.
A gyógyulási szakaszban érdemes a forró, csípős, fűszeres, szénsavas ételek és italok elkerülése, amennyiben van, a dohányzás szüneteltetése, továbbá tilos a seb öblögetése.

Debreceni magán fogorvosi és szájsebészeti magánrendelőnk ellátásait ide kattintva éri el!
Időpont foglalásra akár weboldalunkon keresztül is lehetősége van, melynek használata gyors és egyszerű. Kattintson ide!
Telefonszámunk: +36 20 417 4626.

Címünk: Prizma Dental Fogorvosi és Szájsebészeti Magánrendelő Debrecen, Piac utca 30. 1/2

Kezdje el bírni a szöveget, majd nyomjon ENTER-t