Gyermek-fogszabályozás Debrecenben

A klasszikus régi fogszabályozó kezelések célja a fogak egyenes állásának és a gyermek szabályos harapásnak a visszaállítása volt.

A mai modern gyermekfogszabályozás azonban ennél sokkal több!

Az utóbbi években a fogszabályozó kezeléseket teljes szemléletváltás jellemezte. A fogszabályozó  kezelés nem csupán esztétikai kérdés, ugyanis a szabálytalan, kesze-kusza gyerekfogak mögött az esetek döntő többségében valamilyen funkcionális zavar áll!

A mai modern gyermekfogszabályozás a fogazati eltérések fő okát nem a genetikában keresi. Bár a genetika hajlamosít, azonban a környezeti hatások sokkal fontosabb szerepet játszanak a gyerek fogazati rendellenességeinek kialakulásában.

Mik ezek a környezeti hatások?

Ezen környezeti hatásokért a száj körüli izmok (nyelv, orca, ajak) felelősek. Ugyanis a fogak állása attól függ, hogy ezen izmok működése egyensúlyban van-e.

Kiegyensúlyozott működésük helyes nyelés, helyes nyelvpozíció és helyes légzési funkció során valósul meg.

A mai modern funkcióra ható fogszabályozó kezelés feladata nem csupán a szabálytalan fogazat rendezése, hanem az ezért felelős okok megszüntetése, megelőzése. Ebből kifolyólag a gyermekfogszabályozás megkezdésének időpontja is egyre korábbi életkorban lehetséges.

Fontos tehát, hogy gyermekünk minél hamarabbi életkorban találkozzon a fogorvossal, ugyanis a funkcionális eltérések minél korábbi felismerésével, szakszerű kezelésével elkerülhetjük az esetleges súlyos problémákat.

A gyermekfogszabályozás elengedhetetlen részét képezik a preventív (megelőző) tevékenységek, így már tulajdonképpen csecsemőkortól megalapozhatjuk gyermekünk szép arcát, szabályos fogazatát.

A kezelés szempontjából a következő időszakokat célszerű elkülöníteni egymástól:

 • 0-2 éves korosztály
 • Korai tejfogazat(2-5 év)
 • Kései tejfogazat(5-6év)
 • Korai vegyesfogazat(6-10 év)
 • Kései vegyesfogazat(10-12 év)

Miben lehetnek fogorvosaink a különböző korosztályok segítségére?

Megelőzés(prevenció):

A 0-2 éves gyerekek számára az elsődleges szempont a megelőzés. Ekkor kerülhet sor az esetlegesen előforduló anatómiai eltérések (pl. lenőtt nyelv) felismerése, megszüntetésére.

Fontos a szülők szájhigiénés instruálása, motiválása, a gyerekek helyes szájápolási rutinjának kialakításában. A szülők figyelmének felhívása minden olyan rossz szokásra (cumi, cumisüveg, ujjszopás) mely a későbbiekben fogazati eltérést okozhat gyermekének. Prevenciós eszközök (pl.Myochew) alkalmazása, mely amellett, hogy tökéletes alternatíva cumi helyett, megalapozhatja gyermeke szép arcát, szabályos fogazatát.

Korai myofunkcionális gyermekfogszabályozás:

2-5 év közötti gyerekek számára gyengéd, gyerekbarát korai fogszabályozó kezeléssel az állcsontok növekedése, fejlődése helyes irányba terelhető. Az ekkor már észrevehető tejfogazati eltérés korrigálható. Cumiról, ujjszopásról való leszokás elősegíthető. Helyes légzési, nyelési funkció kialakítható, későbbi fogszabályozó kezelés elkerülhető.

Myofunkcionális gyermekfogszabályozás Debrecen:

5-15 éves gyermekek fogszabályzó kezelése. A kései tejfogazattól egészen maradó fogazatig terjed. A kezelés 4 fázisban valósul meg:

1,Funkció korrekció: Megszünteti a szabálytalan fogazatért felelős kóros (izom)funkciókat.

2,Állcsontok fejlesztése, megfelelő pozicionálása a szép, harmonikus arcért.

3,Szabálytalan fogazat rendezése, kesze-kusza fogazat megszüntetése.

4,Végső szabályozás és retenció: A tartós,hosszú távú eredmény eléréséért.

Mi tehát a modern gyermekkori fogszabályozás fő feladata:

 • Száj körüli kóros izomfunkciók megszüntetése
 • Állcsontok fejlesztése, pozicionálása
 • Szabályos fogazat kialakítása
 • Szép, szabályos arc kialakítása
 • Általános egészség javítása

Ez hogyan történik? Miben segíti a gyermeket?

 • Orrlégzésre szoktat
 • Helyes nyelvpozíciót alakít ki
 • Helyes nyelési folyamatot hoz létre
 • Nyugalmi zárt állapotban tartja az ajkakat

A sikeres fogszabályozó kezelés és a stabil végeredmény kulcsa a kezelés megfelelő időzítése. Optimális időben végzett kezelésekkel, megelőző tevékenységekkel törekszünk a gyermek számára legtökéletesebb megoldásra. Nem szabad szem elől téveszteni a gyermek életkorához kapcsolódó lehetőségeket és korlátokat sem. A sikeres gyermekkori fogszabályzó kezelés elengedhetetlen feltétele mind a gyerek, mind a szülő bizalmának megszerzése, valamint a kezelés során az együttműködése.

Kapcsolódó téma: Myofunkcionális fogszabályozás

Debreceni magán fogorvosi és szájsebészeti magánrendelőnk ellátásait ide kattintva éri el!
Időpont foglalásra akár weboldalunkon keresztül is lehetősége van, melynek használata gyors és egyszerű. Kattintson ide!
Telefonszámunk: +36 20 417 4626.

Címünk: Prizma Dental Fogorvosi és Szájsebészeti Magánrendelő Debrecen, Piac utca 30. 1/2