Myofunkcionális fogszabályozás

Szabálytalan fogazat kialakulása többnyire nem örökletes, bár a szülőktől sokszor hangzik el az a mondat, hogy a gyermek tőle örökölte a “kesze-kusza” fogazatot.

Ez azonban nem IGAZ!

A szép, harmónikus fogazat kialakításáért a fogakat körülölelő izmok felelősek (nyelv, orca, ajak izmai). Ha ezen izmok működésének egyensúlya megbomlik, szabálytalan fogazat alakul ki.

Tudta, hogy a  gyerekek 90%-t érinti valamilyen fogsorzáródási rendellenesség, ami a gyerekek 5. életéve előtt nyilvánvalóvá válik. Ez az jelenti, hogy 10-ből 9 gyereknek lenne szüksége fogszabályozásra. 

Azt azonban nem kell elfelejteni, hogy genetikailag mindenkiben megvan a lehetőség, hogy a saját fogai a saját állcsontjában elférjenek. Ha azonban az arc, az állcsontok fejlődése akadályozott, nem valósul meg a normális állcsontnövekedés, akkor a fogak nem fognak elférni, össze-vissza fognak állni.

Mi akadályozhatja az állcsontok normális növekedését?

Nyelv, ajak, orca izmainak kóros működése, izomerejének megváltozása, valamint a nem megfelelő nyelvpozíció. Ez mind negatívan hat az arcfejlődésre. Szabálytalan arcformát eredményez, ezzel a fogakat nem kívánt helyzetbe kényszeríti, megteremti egy későbbi fogszabályozás lehetőségét. 

Mivel az arcfejlődés gyermekkorban a legintenzívebb, ezért a gyerekkori “rossz” szokások az elsődleges okai a későbbi fogszabályzó kezeléseknek.

Az arcfejlődés 80%-a 2-5 életév között zajlik le, így már az ekkor megkezdett korai myofunkcionális fogszabályozás segítségével az állcsontok növekedése, fejlődése a helyes irányba terelhető.

Mik lehetnek ezek az okok?

  • Cumi, ujjszopás, körömrágás, fogcsikorgatás
  • Szájlégzés 
  • Cumisüveges táplálás
  • Születéskori oxigénhiány miatti izomgyengeség
  • Lenőtt nyelv

Mi tehát a myofunkcionális fogszabályozás célja?

A fogsorzáródási rendellenességet okozó problémák, gyermekkori rossz szokások mielőbbi felismerése, megoldása,  a fogakat körülölelő izmok normális működésének támogatása, mely így elősegíti a normális arcnövekedést, helyet biztosítva a fogak számára, elkerülve ezzel egy későbbi fogszabályozó kezelést.

Ez a funkcióra ható fogszabályozó kezelés eltér a hagyományos fogszabályozó kezelésektől, mivel feladata nem csupán a szabálytalan fogazat rendezése, hanem a szabálytalan fogazatért felelős okok megszüntetése, ezzel biztosítva egy hosszútávú eredményt a páciensek számára.

Hogyan történik ez?

  • Megszünteti a szabálytalanság okait  (szájlégzés, nyelvlökéses nyelés, hangképzés) 
  • Segít leszokni a rossz (izom) funkciókat  kialakító szokásokról (cumizás, ujjszopás)
  • Orrlégzésre szoktat
  • Kialakítja a helyes nyelvpozíciót
  • Nyugalmi zárt szájtartást eredményez

Másik nagy előnye a hagyományos fogszabályozó kezelésekkel szemben az, hogy már tejfogazatban elkezdhető gyengéd, gyerekbarát kezelés, nem kell megvárni a maradó fogak előtörését!

Ezenkívül a myofunkcionális fogszabályozásnagy hangsúlyt fektet a prevencióra, így már a csecsemők megfelelő táplálási szokásainak kialakításával, 4-6 hónapos kortól pedig cumi helyettesítő eszközök alkalmazásával megalapozhatjuk gyermekünk szép arcát, szabályos fogazatát.

Miért a legjobb választás Önnek , és gyermekének? 

Azért mert már a lehető legkorábbi életkorban, amikor az arcfejlődés túlnyomó része lezajlik, helyes irányba terelhetjük az arc fejlődését, megteremtve ezzel az alapjait gyermeke szép arcának, szabályos fogazatának. A legideálisabb 6-8 éves korban elkezdett fogszabályozó kezeléssel a problémák még könnyen orvosolhatóak, az arcnövekedés támogatásával elkerülhetjük a fogszabályozás célból végzett foghúzásokat. Emelett a myofunkcionális készülékekkel végzett kezelés nemcsak önálló kezelésre alkalmas, hanem egy rögzített fogszabályozó készülék mellé is tökéletes választás, mivel felgyorsítja a kezelést, és a végeredményt tartóssá teszi, mivel megszünteti a foglemozdításért felelős kóros izomműködéseket, funkciókat.

Debreceni magán fogorvosi és szájsebészeti magánrendelőnk ellátásait ide kattintva éri el!
Időpont foglalásra akár weboldalunkon keresztül is lehetősége van, melynek használata gyors és egyszerű. Kattintson ide!
Telefonszámunk: +36 20 417 4626.

Címünk: Prizma Dental Fogorvosi és Szájsebészeti Magánrendelő Debrecen, Piac utca 30. 1/2