Bölcsességfog eltávolítás

Bölcsességfog eltávolítása, bölcsességfog húzás

A bölcsességfog eltávolítás, mely nyolcadik, egyben legutolsó fogunk, számtalan kérdés vethet fel Önben. Miért nevezik bölcsességfognak? Honnan tudhatjuk, hogy már előtört a bölcsességfogunk? Milyen problémákat okozhat a szájban? Mely esetekben szükséges eltávolítani a bölcsességfogunkat?

A következőkben ezen kérdésekre igyekszünk válaszolni!

Bölcsességfogaink olyan őrlőfogak, melyek általában a kamaszkor végén, a 20-as éveink elején törnek elő. Neve ehhez az életkorhoz köthető, ugyanis a közhiedelem szerint ezen életkorban már egy komoly tudásnak, a bölcsesség birtokában vagyunk.

Szerencsés esetben a bölcsességfog egyenes állásban, zavartalanul eléri a rágósíkot, így semmilyen problémát nem okoz a szájban. Ekkor a megfelelő kontroll és ápolás mellett nagyon hosszú ideig problémamentesen töltheti be funkcióját, így nem szükséges a bölcsességfog eltávolítás.

Az esetek többségére azonban nem ez az ideális állapot jellemző. Ezen fogak előtörése problémát okozhat, ekkor szükséges a bölcsességfog eltávolítás.

Ezek akkor fordulnak elő, amikor a fog elhelyezkedése, pozíciója nem ideális. Bizonyos esetekben ugyanis a szájban nincs elég hely a fog számára ahhoz, hogy elérje végleges helyzetét, vagy esetleg akadályba ütközik az előtörése során.

Az első és a legalapvetőbb problémát a nem megfelelő előtöréssel összefüggésben az okozza, hogy a rosszul növekvő bölcsességfog tisztítása, takarítása nehézkessé válik. Így gyakrabban alakulhat ki a fogban szuvasság, melynek kezelése a fog helyzetéből, valamint a fog sajátos morfológiájából adódóan kivitelezhetetlen lehet a kezelő orvos számára.

A másik problémát pedig az okozhatja, hogy előtörésben megrekedt állapotában nyomást gyakorolhat az őt körülvevő anatómiai képletekre, mely fogtorlódáshoz és fájdalomhoz vezethet.

Bölcsességfog eltávolítás kapcsán felmerülő kérdések.

Alapvetően az alábbi két lehetőségről beszélhetünk, melyet a bölcsességfog elhelyezkedése határoz meg. Ha a fog teljesen előtört és a foggyökér morfológiája sem rejt magában nagyobb meglepetést, akkor ugyanúgy történik az eltávolítása, mint bármely más fog esetében.

Amennyiben azonban a bölcsességfog a fogíny alatt zártan, vagy félig zártan nem egyenes állásban helyezkedik el, beágyazódva a csontba, akkor az íny megmetszésével illetve némi csont elfúrásával, a fog ketté vágásával kell számolni az eltávolítás során.

Debreceni fogorvosi és szájsebészeti magánrendelőnkben, a bölcsességfog eltávolítása fájdalommentesen történik, tapasztalt szájsebész szakorvosaink közreműködésével! A fájdalommentes bölcsességfog eltávolítás érdekében a fog, a környező szövetekkel együtt elérzéstelenítésre kerülnek!

Ha bővebben szeretne tájékozódni rendelőnk szájsebészeti ellátásairól, akkor azokat az alábbi
linkre kattintva tekintheti meg: www.prizmadental.hu/kezeleseink
Ha felkeltettük az érdeklődését az alábbi telefonszámon van lehetőség a bejelentkezésre +36 20 417 4626.

Címünk: Prizma Dental Fogorvosi és Szájsebészeti Magánrendelő Debrecen, Piac utca 30. 1/2